vlag fr vlag gb

Harry ( 1943, 's-Hertogenbosch ) speelde in zijn kindertijd al toneel. In de brandgang achter het huis werd van een paar kisten een podium gebouwd en dan mochten de kinderen uit de buurt voor een knikker of een cent komen kijken.
Niet vreemd dus, dat Harry, na enkele jaren psychologie te hebben gestudeerd, zijn bestemming vond op de Akademie voor expressie, de tegenwoordige faculteit theater van de universiteit van Utrecht.

Harry was zo gegrepen door het theatervak, dat hij ook tijdens de weekenden bij zijn ouders thuis doorging met alles, wat hij op de akademie deed. Samen met zijn jongste zusje speelde hij scènes uit stukken van Shakespeare, improviseerde hij, maakte hoorspelen, leerde haar Israëlische volksdansen etc.
Harry wilde graag docent worden, maar ook acteren. Hij verdiepte zich in diverse acteer-methoden, zoals Stanislawski, Grotowski en Delsarte en wendde zijn kennis aan voor zijn lessen, maar ook voor zijn eigen vakmanschap als acteur.

Gedurende zijn ruim 30-jarige carrière als dramadocent was hij o.a verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Als acteur maakte hij o.a. deel uit van de Delsarte Compagnie in Amsterdam o.l.v. de Amerikaanse regisseur Niels Miller en toerde enkele seizoenen rond met een one-man-show met liedjes van Guus Vleugel, Hans Dorrestein, Willem Wilmink en Dick van der Stoep, begeleid door pianist Dick van der Stoep.
Aan het einde van de vorige eeuw gaf hij zijn carrière als dramadocent op om samen met zijn partner Hank een galerie te beginnen in hedendaagse kunst en traditionele Afrikaanse kunst, galerie De Buytensael in Arnhem.

Maar zijn hart bleef ook uitgaan naar het theater. Al vroeg had hij ontdekt dat hij met zingen een publiek kon ontroeren. Het zingen van de mooiste liederen uit het wereldrepertoire werd zijn grootste hartstocht. Harry deinst er niet voor terug om een intens “gevecht” aan te gaan met tekst en muziek. Daaruit ontstaan hele persoonlijke interpretaties.
Met de uitgebreide vakkennis, die hij verwierf als zanger, acteur en docent, maakt Harry steeds nieuwe muzikaal-literaire voorstellingen met steeds andere liederen, verhalen en gedichten.

© www.van-mosseveld.nl (design)